Delavnice

sobota, 3. 6. 2023
Lokacije
S festivalom začenjamo v soboto 3. junija ob 9. uri, ko se bodo po vsej Sloveniji istočasno začele nabiralniške delavnice. Vodili jih bodo slovenski nabiralci in gobarji. Z delavnicami želimo razširiti znanje o divji hrani okoli nas in udejaniti načela nabiralniške etike in spoštovanje do narave.

Delavnice po Sloveniji bodo potekale 3. junija 2023 med 9.00 - 11.00, razen pri delavnicah, kjer je navedeno drugače.

Cena za udeležbo na nabiralniški delavnici je 30 €. V ceno je všteta e-knjiga. V primeru, da se udeležita delavnice 2 osebi iz ene družine, je cena 50 €. Če nas želite podpreti samo z nakupom e-knjige, je cena 15 €. E-knjiga bo izšla v mesecu maju. V njej boste našli opise vrste užitnih divjih rastlin in divje recepte, ki jih uporabljajo nabiralci, razstavljalci festivala in vrhunski slovenski kuharji.
Darja in Dario
Darja Vrana, Nekaj divjega
Cerkljansko

Cerkno

Darjina delavnica je posebna. Kako ne bi bila, saj se v vsaki skriva vsaj delček Daria. Trajanje delavnice je podaljšano na 4-5 ur, vključuje divje kosilo in je zanjo potrebno doplačilo 10 EUR. Začne se prav tako ob 9.00. Delavnica vključuje pripravo hrane. 

“Sodelovanje na festivalu mi je zaradi pokojnega moža v posebno čast. Po vzoru Darievih delavnic bo naše druženje in učenje potekalo vsaj 4h. V tem času bomo spoznavali teren, rastline ter imeli dovolj časa in prostora za vprašanja in razlage. Pomemben del delavnice bo prikaz priprave in uživanje divje hrane.”
prijava
Karmen Gajsek
Karmen Gajšek, Kje so tiste rožice?
Kozjansko

PODSREDA

Delavnica bo potekala na območju največjega regionalnega parka v Sloveniji - Kozjanski park, kjer veljajo posebna pravila za ohranitev izjemne krajinske in biotske pestrosti.

“Sem poklicna nabiralka in zeliščarka, magistrica profesorica geografije in sociologije. Za sklenitev kroga človek-divjina-sonaravna pridelava delujem pod imenom "Kje so tiste rožice?". Izvajam nabiralniško-kulinarične in druge izobraževalne delavnice ter predavanja po Sloveniji, rastline pa shranjujem v obliki prvinskih naravnih izdelkov za potrebe vsakdanjega življenja, brez obiska trgovin. Moje izdelke lahko kupite na delavnicah in na stojnicah nekaterih tržnic, sejmov ter drugih dogodkov po Sloveniji."
prijava
Lovro Vehovar
Lovro Vehovar, Posestvo Korina
Prekmurje

Grad

Delavnica bo potekala na območju Krajinskega parka Goričko, kjer veljajo posebna pravila za ohranitev izjemne krajinske in biotske pestrosti.

Del delavnice je tudi degustacija divje hrane, ki jo bo v vaši družbi pripravil chef Bine Volčič na svojem novem domu na Goričkem. 

“Od leta 2006 se na Goričkem ukvarjam z zeliščarstvom. Na našem posestvu Korina urejam gozdni zeliščni vrt, sprejemam obiskovalce in vodim naravoslovne dneve ter delavnice za otroke in odrasle. Predavam o nabiranju, uporabi in pridelovanju zdravilnih rastlin ter o permakulturi. Od leta 2011 enkrat mesečno, od aprila do oktobra, vodim “Sprehod z zeliščarjem” na katerem z udeleženci spoznavamo v naravi rastoče rastline v naši okolici.”
prijava
Iva Hari, Društvo Divja
Štajerska

Bresternica

"Sem Iva, zaljubljena v naravo. Že več let svoj prosti čas namenjam odkrivanju sebe, nabiranju divjih rastlin, urejanju vrta ter eksperimentiranju v kuhinji. Kot predsednica društva DIVJA želim približati naravo in osebni razvoj širši skupini ljudi. Svojo strast sem odkrila v organizaciji kreativnih in nepozabnih dogodkov v naravi."
prijava
Smilijan Pesjak
Spodnja Savinjska dolina

POLZELA

"Z gobami se ukvarjam že vrsto let. Sem determinator svetovalec, udeleženec skupine za glive na vsakoletnem dogodku Bioblitz Slovenija, udeleženec strokovnih gobarskih ekskurzij širom po Sloveniji (Pokljuka, Idrijsko hribovje, Ljubljana ...) ter aktiven član GMD Polzela in GD "Marauh" Velenje. Na delavnici boste dobili vrsto uporabnih znanj iz področja gob in gliv. Dobrodošli!"
prijava
Andreja in Luka Kristanc, Divji vrt
Bohinj

ravne v bohinju

Delavnica bo deloma potekala na območju Triglavskega narodnega parka, kjer veljajo posebna pravila za ohranitev izjemne narodne in biotske pestrosti. Delavnica bo potekala po severni strani Črne prsti do Orožnove koče in po botanični poti nad njo. Predvidoma bo daljša od dveh ur. Delavnica je tudi del Mednarodnega festivala alpskega cvetja.

“Sva biologinja Andreja Papež Kristanc ter biolog in zdravnik Luka Kristanc. Zanima naju narava v najširšem smislu, še zlasti pa sistematična in uporabna botanika, fitoterapija, ekoterapija ter naravovarstvo. Izvajava delavnice na temo užitnih rastlin, poglobljena zeliščarska izobraževanja in s Fakulteto za zdravstvene vede v Novem mestu sodelujeva pri študiju Fitoterapije in razvijava inovativne rešitve za dvig biotske pestrosti in terapevtsko dodano vrednost manjših kmetij - od leta 2018 v okviru Divjega vrta na Kozjanskem deluje 4 ha velika terapevtsko-izobraževalna kmetija. Luka je avtor knjige Samonikle užitne in zdravilne rastline Slovenije.”
prijava
Monika Golja
Monika Stojc, Polna cajna
Žirovnica

Breg pri Žirovnici

“Moje ime je Monika in sem nabiralka, antropologinja, skavtinja, divjakinja, ljubiteljica narave in lepega. Vabim vas, da se z mano podate na pustolovščino v gozd, kjer bomo z vsemi čutili spoznavali in zaznavali njegovo užitno bogastvo. Naučili se bomo pravilno prepoznati užitne rastline, jih trajnostno nabrati ter se pogovorili o tem, kako jih obdelati. Tudi za okrepčilno gozdno malico, v katero bomo vključili poljubno nabrano, bo poskrbljeno. Prideš z nami? Ne bo ti žal.”
prijava
Romina Pleško
Škofja Loka

GORAJTE

“Z naravo sem odraščala in se vanjo vedno rada vračala. Pred šestimi leti sem po naključju pristala v gobarskem društvu Škofja Loka, kjer sem odkrila svoje globje zanimanje za glive in jih začela podrobneje raziskovati. Pri Mikološki zvezi Slovenije sem si pridobila naziv "determinator svetovalec". Velik del svojega prostega časa posvetim gibanju in raziskovanju v naravi, kjer me zadnja leta najbolj pritegnejo ravno glive. Svojo ljubezen do narave in znanje, ki ga postopoma nadgrajujem, z velikim veseljem delim z ljudmi na izletih, razstavah in predavanjih. Zato vabim tiste, ki vas ta tema zanima in ki bi naravo in življenje - tako kot jaz - radi bolje razumeli, da se udeležite moje gobarske delavnice."
prijava
Peter Zajc
Peter Zajc, Preprosto in zdravo
Dolenjska

MULJAVA

“Sem Peter, permakulturnik in biodinamik, poznavalec zdravilnih in samoniklih užitnih rastlin ter velik gurman. V jedilnih rastlinah iščem raznovrstne kulinarične okuse. Uživam v pripravi zdravih slaščic ter različnih pekovskih izdelkov. Pomembno mi je izobraževanje otrok o naravi. Uporabne utrinke iz narave in divjo kuharijo objavljam na svojem fb in instagramu.“

prijava
Vita Matjac, Floravita
Goriška

GrgarSKE RAVNE

“Narava me zanima že od nekdaj. Sem certificirana zeliščarka in nabiralka z več kot desetletnimi izkušnjami, sicer pa magistra sociologije. Svoje znanje in védenje predajam naprej v želji, da bi
se ponotranjilo, uporabilo. Na ta način spodbujam k pridobivanju trajnostnih znanj, kako
poceni, zdravo in učinkovito (pre)živeti v prihodnje, ne da bi ob tem uničevali še tisto malo,
kar nam je od narave ostalo dostopnega. Pridite, svet divjih rastlin čaka na vas. Tudi na delavnici si bomo iz nabranih rastlin pripravili malico in napitek.”
prijava
Samo Kreft
Samo Kreft, Lačna bučka
Škocjanske jame

Divača

Delavnica bo potekala na območju Regijskega parka Škocjanske jame, kjer veljajo posebna pravila za ohranitev izjemne biotske pestrosti. Spoznavanje užitnih rastlin v samem parku bo demonstracijske narave, saj je območje zavarovano. Delavnica se bo zaključila izven parka, v vasi Dolnje Ležeče. Po delavnici se boste udeleženci sami vrnili do avtomobilov, kar predstavlja okoli 25 minut hoje. Priporočamo da sobotno popoldne izkoristite za samostojni ogled parka: učna pot (brezplačno), Škocjanske jame (vstopnina), vas Škocjan (brezplačno) in kopanje v reki Reki (brezplačno).

“Sem redni profesor na Fakulteti za farmacijo Univerze v Ljubljani, kjer raziskujem zdravilne rastline in o njih predavam študentom. Strokovne funkcije opravljam tudi na Evropski agenciji za zdravila v Londonu. V priznanih znanstvenih revijah sem objavil preko 100 znanstvenih in preko 100 poljudnih člankov. Sem urednik več knjig in spletnih strani: Sodobna fitoterapija, Food supplements, ki je bila izdana pri ugledni tuji založbi Elsevier, Kvarkadabra v kuhinji, Ayurveda – a new way for healthy life in Europe ter Lačna Bučka.”
prijava
Nara Petrovič
Nara Petrovič
Strunjan

Strunjanske soline

Delavnica bo v večjem delu potekala izven območja Krajinskega parka Strunjan. Spoznavanje užitnih rastlin v samem parku bo demonstracijske narave, saj je območje zavarovano. Delavnica poudarja kulturo nabiralništva in kulinarično tradicijo regije.

“Sem človek v službi planeta. Moja drža služenja je našla mesto v ekovaški mreži in gibanju Očistimo svet. Moja življenjska načela in sonaravnost se niso dosti spremenili, odkar veliko potujem in sodelujem s širšo družbo pri skrbi za okolje.”
prijava
Uroš Švigelj
Uroš Švigelj, Domača.si
Ljubljansko barje

PODPEČ

Delavnica bo potekala na območju Krajinskega parka Ljubljansko barje, kjer veljajo posebna pravila za ohranitev izjemne krajinske in biotske pestrosti.

“Že devet let pridelujem zelišča, nabiram divje rastline, ponujam zeliščne zvarke ter pripravljam pikantne priloge in divje pojedine. Moji izdelki vsebujejo le sestavine, ki uspevajo v Sloveniji in jih lastnoročno pridelam ali najdem v naravi. Posebno mesto ima butična pridelava različnih sort konoplje. Skozi vse leto izvajam delavnice o divjih rastlinah, nabiralništvu, zeliščih, konoplji in zdravem načinu življenja. Ponujam tudi individualno svetovanje glede uporabe zelišč in vam formuliram kapljice, čaje in probiotike iz različnih sort konoplje ter drugih zelišč glede na vaše potrebe.“
prijava
Tina Mele
Tina Mele, TheGreenWitchSi
Ljubljana

park Tivoli

Delavnica bo potekala na območju Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, kjer veljajo posebna pravila za ohranitev izjemne krajinske in biotske pestrosti.  Spoznavanje užitnih rastlin v samem parku bo demonstracijske narave, saj je območje zavarovano.

“Sem ustanoviteljica on-line zeliščarske šole zelene čarovnice, kjer te preko tečajev in delavnic vodim do lahkotnejše uporabe divjih rastlin, zelišč in drugih "plevelov" za zdravje in dobro počutje. Sem doktorica veterinarske medicine, doktorica medicinskih znanosti in zeliščarka. Moje poslanstvo je, da širim znanja in spodbudo, da bo čim več ljudi znalo poskrbeti zase in za svoje bližnje na naraven, enostaven, varen, učinkovit in poceni način s poudarkom na uporabi lokalnih zdravilnih rastlin z upoštevanjem trajnosti in varovanja narave.”
prijava
Luka Šparl
Luka Šparl
Ljubljana

Gunclje

Na Lukovi delavnici boste spoznavali glive in gobe.

“Sem član Gobarsko mikološkega društva Ljubljana in Gobarskega društva Ptuj. Strokovno se s preučevanjem gliv ukvarjam od leta 2010. V preteklosti sem v povezavi z glivami organiziral in vodil več raziskovalnih taborov in strokovnih ekskurzij, sodelujem s številnimi mikologi v Sloveniji in v tujini. Svoje navdušenje nad kraljestvom gliv delim osnovnošolcem, dijakom in študentom kot mentor pri strokovnih nalogah s področja gliv in mentor skupin za proučevanje gliv na študentskih raziskovalnih taborih po Sloveniji. Velik izziv mi predstavlja aktivno sodelovanje pri načrtovanju upravljanja slovenskih gozdov, na način, ki kot enega ključnih elementov vitalnih gozdov vključuje tudi glive. Zaposlen sem v upravljavski službi najbolj obiskanega zavarovanega območja narave v Sloveniji - Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib.”
prijava
envelope
0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino
    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram