Lokacije
S festivalom začenjamo v soboto 1. junija ob 9. uri, ko se bodo po vsej Sloveniji istočasno začele nabiralniške delavnice. Vodili jih bodo slovenski nabiralci in gobarji. Vse delavnice vključujejo degustacijo iz divje hrane. Z delavnicami želimo razširiti znanje o divji hrani okoli nas in udejaniti načela nabiralniške etike in spoštovanje do narave.

Delavnice po Sloveniji bodo potekale 1. junija 2024 med 9.00 - 11.00 z degustacijo divje hrane. 

Cena za udeležbo na nabiralniški delavnici je 30 €. V ceno je všteta degustacija in divje darilce, ki ga vsak udeleženec prejme na sami delavnici. V primeru, da se delavnice udeležite s prijateljem/ico, je cena za 2 osebi 50 €. 

Nekateri delavničarji ponujajo tudi kosilo, ki je izbirno in za katerega je potrebno doplačati 10€ na sami delavnici. Več podrobnosti kdo ponuja to možnost, najdete pri vsaki posamezni delavnici.

Prijava na delavnice za 2. festival nabiralništva so že odprte! Svoje mesto na delavnici si zagotoviš z nakupom preko spletne trgovine. 
Želim svojo vstopnico :)
      

Delavnice 2024

Letos bodo vse delavnice potekale v soboto, 1. 6. 2024
Darja Vrana, Nekaj divjega
Cerkljansko

Cerkno

Darjina delavnica je posebna. Kako ne bi bila, saj se v vsaki skriva vsaj delček Daria. Trajanje delavnice je podaljšano na 4-5 ur, vključuje divje kosilo in je zanjo potrebno doplačilo 10 EUR. Delavnica vključuje pripravo hrane. 

“Sodelovanje na festivalu mi je zaradi pokojnega moža v posebno čast. Po vzoru Darievih delavnic bo naše druženje in učenje potekalo vsaj 4h. V tem času bomo spoznavali teren, rastline ter imeli dovolj časa in prostora za vprašanja in razlage. Pomemben del delavnice bo prikaz priprave in uživanje divje hrane.”
prijava
Karmen Gajsek
Karmen Gajšek, Kje so tiste rožice?
Kozjansko

Na robu Kozjanskega parka

Delavnica bo potekala na robu največjega regionalnega parka v Sloveniji - Kozjanski park, kjer veljajo posebna pravila za ohranitev izjemne krajinske in biotske pestrosti. Trajanje delavnice je podaljšano na 4 ure, vključuje divje kosilo in je zanjo potrebno doplačilo 10 EUR. Delavnica vključuje pripravo hrane.

“Sem poklicna nabiralka in zeliščarka, magistrica profesorica geografije in sociologije. Za sklenitev kroga človek-divjina-sonaravna pridelava delujem pod imenom "Kje so tiste rožice?". Izvajam nabiralniško-kulinarične in druge izobraževalne delavnice ter predavanja po Sloveniji, rastline pa shranjujem v obliki prvinskih naravnih izdelkov za potrebe vsakdanjega življenja, brez obiska trgovin. Moje izdelke lahko kupite na delavnicah in na stojnicah nekaterih tržnic, sejmov ter drugih dogodkov po Sloveniji."
prijava
Lovro Vehovar
Lovro Vehovar, Posestvo Korina
Prekmurje

Grad

Poleg divje rastočih rastlin boste na delavnici spoznali tudi zeliščni in gozdni vrt, hišo, mlako, koze in druge zanimivosti na posestvu Korina.

Delavnica bo potekala v sodelovanju z Binetom Volčičem. Ob ognju si boste pripravili tradicionalni "pajan" kruh in druge dobrote. Doplačilo za kosilo je 10€, delavnica pa je podaljšana na 4 ure.

“Od leta 2006 se na Goričkem ukvarjam z zeliščarstvom. Na našem posestvu Korina urejam gozdni zeliščni vrt, sprejemam obiskovalce in vodim naravoslovne dneve ter delavnice za otroke in odrasle. Predavam o nabiranju, uporabi in pridelovanju zdravilnih rastlin ter o permakulturi. Od leta 2011 enkrat mesečno, od aprila do oktobra, vodim “Sprehod z zeliščarjem” na katerem z udeleženci spoznavamo v naravi rastoče rastline v naši okolici.”
prijava
Andreja in Luka Kristanc, Divji vrt
Gorenjska

PLANICA

“Sva biologinja Andreja Papež Kristanc ter biolog in zdravnik Luka Kristanc. Zanima naju narava v najširšem smislu, še zlasti pa sistematična in uporabna botanika, fitoterapija, ekoterapija ter naravovarstvo. Izvajava delavnice na temo užitnih rastlin, poglobljena zeliščarska izobraževanja in s Fakulteto za zdravstvene vede v Novem mestu sodelujeva pri študiju Fitoterapije in razvijava inovativne rešitve za dvig biotske pestrosti in terapevtsko dodano vrednost manjših kmetij - od leta 2018 v okviru Divjega vrta na Kozjanskem deluje 4 ha velika terapevtsko-izobraževalna kmetija. Luka je avtor knjige Samonikle užitne in zdravilne rastline Slovenije.”
prijava
Monika Golja
Monika Stojc, Polna cajna
Žirovnica

Breg pri Žirovnici

Nabrane divje rastline bomo vključili v kosilo, ki ga bomo pripravili na odprtem ognjišču. S tem bomo spoznali tudi nekaj različnih tehnik priprave hrane na ognju in si pričarali zares prvinsko divjo pojedino.

Doplačilo za kosilo je 10€, delavnica se v tem primeru podaljša na 4h.

“Moje ime je Monika in sem nabiralka, antropologinja, skavtinja, divjakinja, ljubiteljica narave in lepega. Vabim vas, da se z mano podate na pustolovščino v gozd, kjer bomo z vsemi čutili spoznavali in zaznavali njegovo užitno bogastvo. Naučili se bomo pravilno prepoznati užitne rastline, jih trajnostno nabrati ter se pogovorili o tem, kako jih obdelati. Tudi za okrepčilno gozdno malico, v katero bomo vključili poljubno nabrano, bo poskrbljeno. Prideš z nami? Ne bo ti žal.”
prijava
Robert Ivanc, A-KULT zeliščarstvo in divja hrana
Turjak

MEDVEDICA

Trajanje delavnice je podaljšano na 3-4 ur, izbirno vključuje divje kosilo, za katerega je potrebno doplačilo 10 EUR. Možen bo tudi voden ogled sušilnice sadja in zelišč v Gradežu.

“Samonikle rastoče rastline so naši predniki nabirali dolga tisočletja. Bile so njihova hrana in zdravilo hkrati. To znanje se je prenašalo iz roda v rod in hkrati krepilo. V želji po odkrivanju zakladov narave, ohranjanju in širjenju tega znanja, sem se sprva povezoval z različnimi posamezniki in društvi. Pred desetimi leti nas je nekaj somišljenikov ustanovilo lastno društvo Akult zeliščarstvo. Osnovna dejavnost so bile zeliščarske delavnice, vzdrževanje zeliščarskega kreativnega parka v okviru RC Ribnica, prisotnost na lokalnih sejmih in dogodkih. Še danes nadaljujem s poslanstvom ohranjanja in širjenja znanja o zeliščarstvu v okviru Akult zeliščarstvo in divja hrana s.p."
prijava
Vita Matjac, Floravita
Goriška

GrgarSKE RAVNE

Delavnica bo predvidima daljša od dveh ur. 

“Narava me zanima že od nekdaj. Sem certificirana zeliščarka in nabiralka z več kot desetletnimi izkušnjami, sicer pa magistra sociologije. Svoje znanje in védenje predajam naprej v želji, da bi
se ponotranjilo, uporabilo. Na ta način spodbujam k pridobivanju trajnostnih znanj, kako
poceni, zdravo in učinkovito (pre)živeti v prihodnje, ne da bi ob tem uničevali še tisto malo,
kar nam je od narave ostalo dostopnega. Pridite, svet divjih rastlin čaka na vas. Tudi na delavnici si bomo iz nabranih rastlin pripravili malico in napitek.”
prijava
Samo Kreft
Samo Kreft, Lačna bučka
Škocjanske jame

Divača

Delavnica bo potekala na območju Regijskega parka Škocjanske jame, kjer veljajo posebna pravila za ohranitev izjemne biotske pestrosti. Spoznavanje užitnih rastlin v samem parku bo demonstracijske narave, saj je območje zavarovano. Delavnica bo predvidima daljša od dveh ur. Delavnica se bo zaključila izven parka, v vasi Dolnje Ležeče. Po delavnici se boste udeleženci sami vrnili do avtomobilov, kar predstavlja okoli 25 minut hoje. Priporočamo da sobotno popoldne izkoristite za samostojni ogled parka: učna pot (brezplačno), Škocjanske jame (vstopnina), vas Škocjan (brezplačno) in kopanje v reki Reki (brezplačno).

“Sem redni profesor na Fakulteti za farmacijo Univerze v Ljubljani, kjer raziskujem zdravilne rastline in o njih predavam študentom. Strokovne funkcije opravljam tudi na Evropski agenciji za zdravila v Londonu. V priznanih znanstvenih revijah sem objavil preko 100 znanstvenih in preko 100 poljudnih člankov. Sem urednik več knjig in spletnih strani: Sodobna fitoterapija, Food supplements, ki je bila izdana pri ugledni tuji založbi Elsevier, Kvarkadabra v kuhinji, Ayurveda – a new way for healthy life in Europe ter Lačna Bučka.”
prijava
Dani Nevreden, Eno z naravo
Strunjan

Strunjanske soline

Delavnica bo v večjem delu potekala izven območja Krajinskega parka Strunjan. Spoznavanje užitnih rastlin v samem parku bo demonstracijske narave, saj je območje zavarovano. Delavnica poudarja kulturo nabiralništva in kulinarično tradicijo regije.

“Po izobrazbi sem inženir agronomije in hortikulture, v prostem času tudi strastni gobar, čebelar in determinator svetovalec. Doma se trudimo biti čim bolj samooskrbni s hrano in pijačo. Svoje znanje z veseljem širim naprej, da bomo ljudje bolj ozaveščeni in samooskrbni pri nabiranju divjih rastlin, plodov ali gob.”
prijava
Uroš Švigelj
Uroš Švigelj, Domača.si
Ljubljansko barje

PODPEČ

Delavnica bo potekala na območju Krajinskega parka Ljubljansko barje, kjer veljajo posebna pravila za ohranitev izjemne krajinske in biotske pestrosti. Trajanje delavnice je podaljšano na 4-5 ur, lahko se odločite in ostanete na divjem kosilu, za katerega je potrebno doplačilo 10 EUR. Delavnica vključuje pripravo hrane.

“Že devet let pridelujem zelišča, nabiram divje rastline, ponujam zeliščne zvarke ter pripravljam pikantne priloge in divje pojedine. Moji izdelki vsebujejo le sestavine, ki uspevajo v Sloveniji in jih lastnoročno pridelam ali najdem v naravi. Posebno mesto ima butična pridelava različnih sort konoplje. Skozi vse leto izvajam delavnice o divjih rastlinah, nabiralništvu, zeliščih, konoplji in zdravem načinu življenja. Ponujam tudi individualno svetovanje glede uporabe zelišč in vam formuliram kapljice, čaje in probiotike iz različnih sort konoplje ter drugih zelišč glede na vaše potrebe.“
prijava
Monika in Tomaž Mulej, Zeliščna kmetija Hanuman
Okolica Litije

KONJŠICA

Delavnica bo potekala na ekološki zeliščni kmetiji. Ker gre za biotsko neokrnjen kotiček, na njej raste veliko samoniklih divjih rastlin, hkrati pa imajo tam tudi velik ekološki zeliščni vrt. Imeli boste možnost spoznati tako divje rasle rastline, kot tudi številna gojena zelišča.

"Sva velika ljubitelja narave in zelišč. Na najini ekološki kmetiji, ugnezdeni sredi strmega pobočja, že več kot 15 let gojiva raznolike zdravilne rastline in spodbujava široko biotsko pestrost. Najin zeliščni vrt se ponaša s številnimi sortami zelišč, ki so skrbno negovana in ekološko pridelana. V tem čistem naravnem okolju vneto izdelujeva tinkture, mazila in čaje iz svojih domačih zelišč. Pomembno nama je tudi, da na najinih delavnicah in ogledih kmetije izobražujeva druge o uporabi zelišč ter tako deliva svoje znanje in strast. Vabljeni na voden ogled najinega cvetočega zelenega zatočišča, kjer boste lahko doživeli pristno izkušnjo zeliščarjevega življenja in spoznali pestro paleto zdravilnih rastlin."
prijava
Luka Šparl
Luka Šparl
Ljubljana

Gunclje

Na Lukovi delavnici boste spoznavali glive in gobe.

“Sem član Gobarsko mikološkega društva Ljubljana in Gobarskega društva Ptuj. Strokovno se s preučevanjem gliv ukvarjam od leta 2010. V preteklosti sem v povezavi z glivami organiziral in vodil več raziskovalnih taborov in strokovnih ekskurzij, sodelujem s številnimi mikologi v Sloveniji in v tujini. Svoje navdušenje nad kraljestvom gliv delim osnovnošolcem, dijakom in študentom kot mentor pri strokovnih nalogah s področja gliv in mentor skupin za proučevanje gliv na študentskih raziskovalnih taborih po Sloveniji. Velik izziv mi predstavlja aktivno sodelovanje pri načrtovanju upravljanja slovenskih gozdov, na način, ki kot enega ključnih elementov vitalnih gozdov vključuje tudi glive. Zaposlen sem v upravljavski službi najbolj obiskanega zavarovanega območja narave v Sloveniji - Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib.”
prijava
Tina Mele
Tina Mele, TheGreenWitchSi
Ljubljana

park Tivoli

Delavnica bo potekala na območju Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, kjer veljajo posebna pravila za ohranitev izjemne krajinske in biotske pestrosti.  Spoznavanje užitnih rastlin v samem parku bo demonstracijske narave, saj je območje zavarovano.

“Sem ustanoviteljica on-line zeliščarske šole zelene čarovnice, kjer te preko tečajev in delavnic vodim do lahkotnejše uporabe divjih rastlin, zelišč in drugih "plevelov" za zdravje in dobro počutje. Sem doktorica veterinarske medicine, doktorica medicinskih znanosti in zeliščarka. Moje poslanstvo je, da širim znanja in spodbudo, da bo čim več ljudi znalo poskrbeti zase in za svoje bližnje na naraven, enostaven, varen, učinkovit in poceni način s poudarkom na uporabi lokalnih zdravilnih rastlin z upoštevanjem trajnosti in varovanja narave.”
prijava
Katja Rebolj
Katja Rebolj, Rožma
Trzin

grad Jable

“Divja hrana pomeni pestrost, ki jo ni moč dobiti nikjer drugje. Za poklic nabiralke sem se odločila, ker v naravi opazim stvari, ki so drugim skrite. O rastlinah rada pišem in o njih govorim, zato da širim njihovo uporabno vrednost in vplivam na varovanje našega lokalnega okolja. Sem mentorica vrhunskim kuharjem, snemala sem z Netflixom in moji knjigi (Narava vedno zmaga in Zdravilni pleveli) sta uspešnici na področju narave.”
PRIJAVA
Utrinki iz lanske delavnice pri Urošu Šviglju v Podpeči
      

envelope
0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino
    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram