Sodelujoči

Razstavljalci, gostinci in glasbeni program. 

Pridruži se nam tudi ti!

Razstavljalci

z vami na pogačarjevem trgu 4. 6. 2023


Darja Vrana
Založba Porezen

Več informacij

Pri založbi Porezen boste našli knjige Daria Corteseja ter Darje Gruden in druge knjige, ki dihajo z naravo. Na stojnici vas bo pričakala Darja, ki bo ponujala tudi naravne zdravilne zeliščne produkte in imela kak prikaz izdelave le teh. Na voljo bodo tudi suha zelišča in sveže nabrane divjinke.
Babave
Babave

Več informacij

Sva Amanda in Maja, zeliščarki in pripovedovalki zgodb ter skrbnici zeliščnega vrta in zeliščarne v srcu Gornjega Grada.
Ustvarjava pod imenom Babave. Ime izhaja iz naše preteklosti, ki je nekoliko pozabljena, nosi pa vedno aktualno sporočilo. Navdih za izdelke, delavnice ter doživetja črpava v naravi in tradiciji. Ustvarjava z ozirom na preteklost, z mislijo na danes in željo, da traja večno.
Na stojnici bova ponudili zeliščne izdelke, od kadil do razpršil in vse vmes. Za prijetno osvežitev in potrebno energijo pa bo poskrbel najin najnovejši napitek Baba Vita.
Herba Slovenica

Več informacij

Herba Slovenica je družinsko podjetje, ki izdeluje popolnoma naravne kozmetične izdelke iz 99 % slovenskih surovin. Na stojnici vas bodo pričakali z eko čajnimi mešanicami, tinkturami ter s širokim razponom eko kozmetičnih izdelkov, eko oljnimi parufmi, zeliščnimi blazinami ter blazinami z ajdovimi luščinami in sivko.
Domača.si

Več informacij

Uroš Švigelj, lastnik domaca.si je po izobrazbi kemik, ki se je pred osmimi leti naveličal monotone ukleščenosti med športom in ploskimi zasloni ter v želji po pristnejši izkušnji življenja in narave postal kmet. Takšen, ki je karbonski bicikel zamenjal z motiko in grabljami, ki namesto s traktorjem bosonog skače po njivi in se pogovarja s “strupenimi” rastlinami. Takšen vaški posebnež, zaznamovan z malce preveč kemijskega znanja, ki namesto pletja, plevele raje kar poje in pravi, da sta zaradi tega srečnejša vsaj dva objekta: on in živa zemlja na njivi. Ukvarja se z butično pridelavo konoplje in drugih zelišč ter iz njih izdeluje mavrične izdelke. Svoje znanje in izkušnje pa nesebično deli na delavnicah in predavanjih povezanih z samoopolnomočenjem s samooskrbo, zelišči, fermentacijo, telesno aktivnostjo in drugačnim načinom življenja.

Zelišča Korina

Več informacij

Na jasi sredi goričkih gozdov uspeva na tisoče raznobarvnih cvetov, na gredah se bohotijo zdravilne rastline, v grmičevju med njimi številne živalske družine, na klopci pohodnik rad posedi, ptičkov se petja uho veseli, otroci življenje v mlaki opazujejo, naravo z vsemi čuti raziskujejo.

Dobrodošli pri nas, ko za življenje radi bi vzeli si čas :)

Na živem posestvu Korina v bližini Gradu na Goričkem gojimo in nabramo zdravilne, užitne ter uporabne rastline. Za obiskovalce imamo urejen ogledni gozdni vrt. Pri nas lahko poskusite čaje in izveste za kaj ter kako se rastline uporabljajo. Organiziramo naravoslovne dneve in delavnice o zeliščarstvu, permakulturi ter pletenju iz slame. Z vesljem vas pričakujemo:

Monika Vehovar (etnologinja in kulturna antropologinja),
Lovro Vehovar (biolog, zeliščar, permakulturni načrtovalec)

otroci: Ilona Vita, Berlin, Kajetan in Luka.

Dežela zelišč

Več informacij

Margita Vehar, lastnica blagovne znamke Dežela zelišč, se je že kot majhna punčka dnevno srečevala z zelišči, začimbnicami in dišavnicami, ki so jih imeli doma na vrtu. Doma niso nikoli pili čajev iz filter vrečke, vedno samo domača in lokalna zelišča in zdravilne rastline. Leta pozneje se je odločila vso svoje znanje in izkušnje združiti v znamko, ki jo je poimenovala Dežela Zelišč.
Ludus Naturae

Več informacij

Pod blagovno znamko LUDUS NATURAE IGRA NARAVE ustvarjam in tržim izdelke iz svojega domačega ekološkega oreha. Nekateri izdelki so tudi v kombinaciji z divjimi rastlinami, ki zrastejo na mojem ekološkem OREHOVEM posestvu. Tako npr. ustvarjam PLETENE POTICE z različnimi nadevi /veganske in klasične z orehi, bezgom, koprivami, regratom...vse so narejene z maščobo domačega orehovega olja in so 100% brez transmaščob/, pečem tudi Koprivin zavitek z orehovim oljem ...
V lanskem letu sem tudi postala apiterapevt in izdelala v blagovni skupini pod imenom API LUDUS NATURAE IGRA NARAVE tudi nekaj izdelkov kot npr. medeni sirup zelenih orehov, medene orehove karamele z različnimi okusi....
Skratka vse kar delam / ustvarjam z veliko radostjo in s spoštovanjem do matere Zemlje.
Pri meni se vse dela ročno, brez vsakršnih škropiv, dodatkov tudi ne tistih, ki so za ekološko pridelavo dovoljeni. Vse delam ročno, da čim manj obremenjujem NARAVO. Tudi pri ustvarjanju izdelkov mi je vedno na prvem mestu, da čim manj obremenim svoje okolje/zemljo in da so v izdelkih čim bolj ohranjene prvinske blagodejne učinkovine vseh sestavin izdelka.
Vse kar ustvarjam je narejeno praktično iz domačih sestavin, ki zrastejo na posestvu.
karmen gajsek kje so tiste rožice
Kje so tiste rožice?

Več informacij

Na stojnici bodo izdelki iz prvinske kozjanskega divjine in domače ter sosedove njive, ki so primer sonaravnega - samooskrbnega načina življenja brez obiska trgovin. Karmen Gajšek ročno nabira širok asortiman zdravilnih zeli na neokrnjenih rastiščih, vzgaja pridelke, suši, vlaga in izdeluje raznovrstne izdelke za vsakodnevno preskrbo - z možnostjo povratne embalaže in ponovnega polnjenja.

Med izdelki: sveže užitne in zdravilne rastline, posušene rastline - zakladnica čajev, začimb, marmelad brez sladkorja, namazov z zelmi, vloženih plevelov, divjih pestov, naravnih past za notranjo in zunanjo nego ...
Polna cajna

Več informacij

Sem Monika Stojc - etnologinja in kulturna antropologinja, nabiralka, ustvarjalka in divjakinja po duši. Ustvarjam pod imenom Polna cajna. Moja cajna je namreč vedno polna užitnega, zdravilnega, ali pa zgolj tistega kar me navdihuje. S pomočjo materialov, prinešenih iz narave, izdelujem unikatne dekoracije in aranžmaje. Za dušo nabiram in gojim cvetlice, jih posušim ter iz njih ustvarim trajnostne cvetlične izdelke. Na stojnici bom ponudila:
- CVETLIČNE KRONE - ker si vsaka kraljica zasluži svojo krono,
- SUHOCVETNE VENČKE - ker cvetlic na vratih in stenah nikoli ni preveč,
- DIŠEČE CVETLIČNE POTPURIJE - ker so odlična alternativa močnim umetnim parfumiziranim mešanicam iz trgovin,
- DIŠEČE ČEBELJE VOSKE - ker so čudovit okras in prijetna osvežitev manjših prostorov ali omar,
- SVEČKE SUHOCVETKE - ker je vsak kos lesa, tudi kot podstavek za svečko, unikaten in čudovit za na vsako polico ...

... to in sigurno še kaj, kar mi bo takrat v navdih. Vabljeni na klepet ob cvetlicah.
Domače dobrote Metka

Več informacij

Metka je sinonim za pristne in inovativne izdelke iz lokalno pridelanega sadja, zelenjave in divjih rastlin iz Vipavske doline. V svojih izdelkih spoštuje tradicijo vipavskih krajev in se hkrati poigrava s svojevrstnimi okusi. Na stojnici se bo Metka predstavila s svojimi divjimi izdelki, kot so: džem iz vijolic, trobentic, vložen divji hmelj, čemaževi popki, regratov pesto, sirup iz regratovih cvetov in s še čim.
dekle v cvetju
Dekle v cvetju

Več informacij

Sem Katarina in ustvarjam pod umetniškim imenom Dekle v cvetju. Narava me navdihuje, zato se vedno znova vračam k njej. Sprehodi po gozdu, travnikih, gorah, mi dajejo energijo in polno novih zamisli. Najbolj uživam v kreiranju suhih in svežih šopkov, venčkov ter najrazličnejših dekoracij. Ustvarjam jih iz zelišč in rož, ki jih vzgojim na svoji njivi, naberem ali dobim v dar. Prav tako pa svoje domače razvajam s posebnimi, cvetličnimi čajnimi mešanicami, recepti, ki vključujejo divje rastline in z najrazličnejšimi mazili. Zelo rada znanje predajam naprej, zato uživam v vodenju ženskih krogov, delavnic za odrasle in otroke. Poleg narave je moja druga ljubezen glasba, saj res uživam v petju in plesu. Ljudem si želim približati ljubezen do narave, jih opomniti, da smo del nje in da lahko prav v vsakem trenutku v njej najdemo najčudovitejše zaklade.Na festivalu nabiralništva me najdeš v kotičku za otroke, kjer bomo ustvarjali najrazličnejše čajne mešanice, spoznavali rastline, vonjave zelišč ter pripravili čisto pravi čarobni napitek.
Jemčev vrt

Več informacij

VIJOLICA v travi za hišo.
Pred vhodom cvetoča POTONIKA.
ROŽMARIN v loncu na oknu.
V mojem srcu NEZNANA CVETLICA.
Ko odtisnem njeno sled na blago, OBLAČILO ponovno oživi.
Cvetlica je dobila ime...
Imena mojih prednikov: krojačev in vrtnarjev:
Jemčev vrt#VINTAGE.
V njem sem zapisana: Mateja Bukvič.

Mateja bo na stojnici ponujala svoje kreacije oblačil, pobarvane z naravnimi barvili <3
Klara Jan

Več informacij

Sem Klara Jan, ilustratorka in oblikovalka unikatnega nakita. Že od nekdaj me navdušuje narava s svojimi čudovitimi oblikami in barvnimi kombinacijami, ki jih nikoli ne zmanjka. Na stojnici se bom predstavila z naborom metuljastih uhanov, polžastih brošk in z ilustracijami, s katerimi boste lahko naravo vnesli v svoj dom. Lepo vabljeni, da obiščete mojo žužkasto bando!
Biodobro ekološka kmetija

Več informacij

Želja v nas, da bi zopet občutili prvinskost narave, nas je pripeljala do tega, da delamo z zemljo. Kmetujemo ekološko, naravi prijazno, v zadnjih letih pa se vse bolj nagibamo k miroljubnemu kmetovanju (nadgradnja ekološkega), ki je naš naslednji cilj. Naravi se vedno zahvalimo za podarjeno in ji vračamo tako, da sodelujemo v raznih projektih za ohranjanje okolja. Tudi živali so pri nas vedno dobrodošle in dobijo hrano.
Naša kmetija je manjša netipična kmetija v razvoju, kmetijstva nismo tradicionalno podedovali, ampak izgrajujemo na novo. Trenutno se ukvarjamo s pridelavo in predelavo zelišč, določen delež pridelka pa predstavljajo tudi druga zelenjava in žita.. Gojiti želimo miroljuben, spoštljiv in pozitiven odnos do soljudi, sodelavcev, živali, rastlin, zemlje, skratka do vsega kar nas obdaja. V tem času velikih sprememb hočemo začutiti naravo in ji pomagati.
Naš vodilni izdelek je že dobro poznana čemaževa presna omaka. Vsi naši artikli so pripravljeni v želji, da vam ponudimo čim bolj kvalitetne izdelke, minimalno tehnološko obdelane, sveže in polnega okusa. Čemaž pripravljamo v treh oblikah: kot čemaževo presno omako, kot čemaževo presno omako z bučnimi semeni in čemaževo presno omako s konopljinimi semeni.Čemaž imamo v treh velikostih: 125 g (z bučnimi in konopljinimi semeni 130 g), 310 g in 620 g.
Poleg čemaža imamo tudi dve vrsti tinktur (čemaževo in koriandrovo) ter marmelado in kompot iz drena.
Vsi naši izdelki bio in veganski. To dokazuje tudi naš eko certifikat.
V zadnjem času se ukvarjamo tudi z lesom. Imamo dve vrsti izdelkov iz njega: pravični stol v različnih velikostih in uporabne deske, prav tako v različnih velikostih. Material je les, ki ima certifikat PEFC. Izdelki iz lesa so iz dreves, ki so naravno umrla in niso bila živa posekana.
MK glina

Več informacij

Pod blagovno znamko »MK GLINA« ustvarja rokodelka in ustvarjalka iz gline - Matičič Kristina.
Na lončarskem vretenu vrti skodele, skodelice, sklede, kupice, krožnike, čajnike in druge glinene izdelke. Najraje se loteva prijetno okroglih in ovalnih oblik, ki se lepo prilegajo roki. Pri ustvarjanju z glino, Kristina vedno posluša svoje srce. Glina je njena zdravilka in vodnica. Stik z njo ji omogoča, da se zave, da je – tukaj in zdaj ter da ji je lepo. Da bi se ob njenih izdelkih počutili enako, si želi tudi za vse njihove bodoče lastnike... Če pa bo katera
od njenih skodelic postala njihova najljubša pa še toliko bolje!
Tovarna Organika

Več informacij


Tovarna Organika je spletna trgovina v kateri najdete vse za izdelavo domače kozmetike, mil in sveč. Imamo široko ponudbo eteričnih olj, rastlinskih olj in masel, hidrolatov, posebnih kozmetičnih surovin, materiala za izdelavo sveč in mil, kalupov ter embalaže. Vabljeni v našo spletno trgovino!
DIVJA

Več informacij


DIVJA je spletna trgovina, ki ponuja naravne izdelke za zdravje in dobrobit. Pri izdelkih se zavzemamo, da so v večini biorazgradljivi, brez plastike ter podpiramo slovenske proizvajalce. Nekaj izdelkov ponujamo pod znamko DIVJA - to so ekološke zeliščne mešanice za intimno parno kopel in meditacijske blazine DIVJA, kmalu pa prihajajo še prvi DIVJA botanični parfumi, ki bodo svojo premiero doživeli prav na prihajajočem Festivalu nabiralništva po promo ceni <3 Ponujamo tudi veliko izdelkov za preživetje v naravi za divje moške :) Za stojnico na festivalu nabiralništva bomo izbrali izdelke z botaničnimi motivi ter ilustracijami, ki nas navdušujejo s svojo lepoto in predstavili nove DIVJA parfumčke :)
Sensari

Več informacij

Sensari je nastala v želji po ponovnem stiku s svojo lastno ženstvenostjo. Hotela sem ustvarjati nekaj, kar bi me zbližalo s svojo lastno senzualnostjo in magičnostjo.
Hotela sem čutiti sebe kot žensko, ji pokazati kako je lepa, jo prebuditi.
Sama narava mi je dala odgovor - lepota barvnih cvetov, listov in njena raznolikost me navdihuje in povezuje z naravo.
Ustvarjam nakit iz cvetov, ki mi jih ponudi Mati narava za žensko kakršna sem jaz in ti.

Žensko, ki čuti,
Ki se razvaja
Ki si daje ljubezen
Ki je popolna v vsej svoji nepopolnosti.

Spoznala sem, kako zelo smo se kot ljudje oddaljili od matere Narave, ki je del nas in mi smo del nje. Tako, da ko sem prišla zopet v stik z Naravo, dihala z njo, sem prišla nazaj k sebi, k svoji ženstvenosti.

Hodila sem bosa po gozdovih, spoznavala rože, zelišča, drevesa in se vrnila v čas poganstva in žensk, ki so veljale za čarovnice, saj so imele veliko znanja o zdravilnih rastlinah.

Želela sem začutiti svoje prednice skozi spoznavanja o zeliščih, zdravilnih rastlinah in rožah, ki so jih uporabljale za zdravljenje, uroke in čaščenje bogov.

Moj nakit iz rož je dar narave, katere lepota cveta nikoli ne zbledi.
Naravna darila Emma

Več informacij


Smo slovensko družinsko podjetje predano ročni izdelavi:

- NARAVNIH IZDELKOV ZA NEGO KOŽE,

- DOMAČIH GURMANSKIH DOBROT iz divjih plodov, cvetov vrtnic in sivke,

- UNIKATNIH LESENIH IZDELKOV.

Izdelujemo in pridelujemo sami – od začetka do konca – od semena do pridelka - od zeliščnega izvlečka do kozmetičnega izdelka - od naše družine za vas in vašo družino.

Ker se zavedamo, da je vsak končni izdelek kakovosten samo toliko, kot so kakovostne sestavine, vselej izbiramo le najboljše. Prisegamo na lastno pridelavo in predelavo, na organski izvor, na trajnostno proizvodnjo, na pravično trgovino in na pošten korekten odnos.

Vse naše ideje in recepture so ustvarjene, spisane ter ročno izdelane v naši delavnici, v najlepšem mestu na svetu, Ljubljani. Za vsak izdelek nadzorujemo in izvajamo celoten proces, z namenom da vselej ponudimo le najboljše.

Poskusite katerega izmed naših izdelkov in se oglasite na naši stojnici na navdihujočem festivalu nabiralništva.

Pipinova knjiga

Več informacij


Na stojnici bomo prodajali knjigi KOSOBRINOVA KUHINJA avtorice Fione Bird, in FERMENTIRAJMO! Naravno kisanje živil brez toplotne obdelave avtorice Rachel Mulligan. Slednjo imamo tudi v angleški verziji FERMENT! Fermentation for beginners.
Čeprav je avtorica knjige KOSOBRINOVA KUHINJA Škotinja, vsebuje knjiga opise samoniklih rastlin, ki so značilne tudi za naše okolje, ter njihovo uporabo. Nabiranje zelišč in plodov v naravi prinaša v našo kuhinjo povsem nove okuse in vonje. Izvrstne sestavine za naš vsakodnevni jedilnik lahko naberemo na vseh koncih, od živih meja, z vresjem poraslih bregovih, na mokriščih, v gozdovih, na travnikih ... Nekaj pesti divjih sadežev nam bo vzbudilo neskončno domišljijo za nove recepte.

Knjiga FERMENTIRAJMO! je zasnovana kot priročnik za začetnike. V knjigi so razložene osnove naravnega kisanja, poleg tega pa so podani tudi nasveti o številnih zdravilnih učinkih, ki jih s seboj prinaša ta starodavni način obdelave živil.
Hram in špajza

Več informacij

Podjetje, nosilec blagovne znamke »Hram in špajza« deluje že od leta 1993. Je družinsko podjetje, kar dodatno viša kvaliteto poslovanja.

Tako je nastala družina proizvodov iz izključno naravnih dobrin. Z imenom »Hram in špajza« pa je bila želja povezati tradicionalno izročilo naših babic z elementi sodobnih spoznanj, brez uporabe kemije in dodatkov, ki vse prepogosto zaidejo v sodobna živila in prehranska dopolnila.

Z združitvijo znanj zeliščarstva in veliko dodatnega izobraževanja na področju alternativne medicine, predvsem temelječe na tradicionalni kitajski medicini, lahko sedaj s holističnim pristopom priskočimo na pomoč, v glavnem s preventivnim svetovanjem, kakor tudi v podpora obstoječim tradicionalnim metodam.

V blagovni znamki so zajete dobrote, ki so shranjene v hramu, kakor tudi v špajzi. Trudimo se ohranjati kulinarične, kakor tudi proizvode naravnega ljudskega zdravilstva. Črpamo iz tradicije, ki je na slovenskih tleh globoko zakoreninjena, in spoznanja naših prednikov povezujemo sodobnimi spoznanji.
Dobrote Dolenjske

Več informacij


Dobrote Dolenjske so kolektivna blagovna znamka, ki nastaja pod okriljem Zavoda za
kulinariko in turizem Dobrote Dolenjske. Dobrote Dolenjske ustvarjamo že vse od leta
2014, ko se je porodila ideja o združevanju in povezovanju najboljših ponudnikov iz te
slovenske pokrajine. Tako je nastala blagovna znamka Dobrote Dolenjske, ki danes
združuje že več kot 73 različnih ponudnikov z več kot 450 visokokakovostimi,
certificiranimi izdelki z območja nekdanje zgodovinske dežele Dolenje Kranjske, ki je
obsegala Dolenjsko, pa tudi Belo Krajino.
Na stojnici vas bodo pričakali izdelki iz ročno nabranih dolenjskih zelišč – likerji, žganja,
marmelade in sirupi.
Čeberolca

Več informacij


Moje ime je Tjaša Mesinger. Kreativka po duši, ljubiteljica vsestranskega ustvarjanja, navdihuje me narava, nabiralništo in stremim k samooskrbnemu življenju. S svojo družino rada kakovostno preživim prosti čas. Naši žepi so vedno polni storžkov, vejic, cvetic, kamenčkov in drugih majhnih zakladov.

Od leta 2022 vodim Kreativni zavod Art kamra, katerega namen je, preko delavnic in projektov, spodbujanje umetniškega izražanja, trajnostnega in sonaravnega načina življenja, samooskrbe, medsebojnega povezovanja, izobraževanja na kreativen in inovativen način, obujanja starih spretnosti, obrti in veščin.

ČEBEROL’CA je polnoma naravna in trajnostna alternativa vsem plastičnim folijam, alufolijam in vrečkam. Uporabljamo jo za ovijanje vseh vrst živil (sadje, zelenjava, sir, kruh, sendviči, pecivo, prigrizki…) in za pokrivanje posod, skodelic, kozarcev, ostankov hrane… Lahko jo uporabljamo doma, jo peljemo seboj na izlet ali pa vanjo zavijemo malico za v službo. Uporaba je preprosta, s toploto dlani Čeberol’co nežno segrejemo in jo namestimo na poljubno mesto. Za trenutek z rokami zadržimo na mestu in že opravlja svojo nalogo. Naravno ovije in zaščiti vaša živila. Komplet Čeberol’c je odlično darilo. Nekaj posebnega, trajnostnega in uporabnega. Z njimi lahko razveselite sebe, prijatelje ali pa poslovne partnerje…


ČEBELEPKE - nalepke, ki trajajo večno. Ti sestaviš seznam živil, čajev, shrankov in vložnin, jaz jih potiskam in povoskam. Potem jih namestiš in kasneje poljubno prestavljaš iz kozarca na kozarec. Primejo se na večino ravnih in gladkih površin (steklo, kovina, keramika, plastika…)

Fina glina

Več informacij

Keramični izdelki znamke Fina glina so narejeni z veliko mero ljubezni in spoštovanja. Navzočnost vseh naravnih elementov – zemlje, vode, zraka in ognja ustvarja harmonijo in poskrbi za unikatnost vsakega kosa.
Preko izdelkov izražamo ljubezen do ročnega dela ter materiala, hkrati pa želimo izpostaviti cikel kroženja energije gline preko telesa ter vzpostaviti povezavo človeka z naravo.
Bonistra

Več informacij


Bonistra je zeliščna posest v Istri in je usmerjena v pridelavo visoko kvalitetnih hidrolatov iz avtohtonih zelišč Istre. Zelišča so ekološko pridelana ali pa nabrana v naravi. Serije destilacije so majhne, kar omogoča da je rastlinski material bolj kvaliteten in destilacije prilagojene. Usmerja se tudi v izdelavo naravnih kozmetičnih izdelkov, kjer je hidrolat glavna sestavina. Prizadeva se vključevati v projekte povezane z aromaterapijo, turizmom in izobraževanjem.

Bonistra je tudi ekskluzivni zastopnik za trge JVEvrope za kvalitetne inox parne kotle oblikovanje za pridobivanje kvalitetnih eteričnih olj in hidrolatov, Alchemia Solutions iz Kanade.
Festival nabiralništva 2023
Prostor zate

Več informacij


Se nam želiš pridružiti kot razstavljalec? Piši nam na info@festivalnabiralnistva.si
Če se nam tudi vi želite pridružiti kot razstavljalec, ponudnik gostinske ponudbe ali nevladna organizacija kliknite tukaj za neobvezujočo prijavo. Po prijavi vam bomo poslali pogoje prijave na vaš e-mail. 

Nevladnim organizacijam, ki se ukvarjajo z varovanjem narave lahko stojnico ponudimo zastonj <3

Gostinska ponudba

z vami na pogačarjevem trgu 4. 6. 2023


Lili Mahne

Več informacij

Lili Mahne je kmetica, promotorka lokalne samookrbe, ki se ukvarja s kulinarično dediščino, divjo hrano in zelišči. Razvija tudi nove oblike dopolnilnih dejavnosti na kmetiji, kot je izobraževanje, interpretacija in terapevtska kmetija.
Lili nudi divje cateringe po vsej Sloveniji. Njene divje dobrote uživajo številna podjetja in turisti. V svojih receptih združuje različne prehranske sloge, vedno pa njene sestavine izvirajo iz lokalnega okolja Cerknice, kjer je njen dom. Na festivalu boste lahko poskusili različne divje prigrizke in napitke, na primer koprivine pogače in sirup iz divjega kromača.
Kis & Kvas

 inter allia

Več informacij

Dvojec Kis in kvas ter ljubiteljskega nabiralca in kuharja Domna Kavčiča, sicer prevajalca iz
japonščine, druži ljubezen do kulinaričnih eksperimentov in fermentacije. Za tokratni festival smo združili izkušnje in znanje o prehranskem bogastvu lokalnega samoniklega rastja in starodavnih evrazijskih (domačih, japonskih, korejskih …) načinih in postopkih soljenja, kisanja ali kvašenja in še drugačnega fermentiranja. Na skupni stojnici boste našli divje kimčije in podobne shranke iz divjink,
pokusili boste lahko izvorni – divji – boršč iz fermentiranega dežna pa tople pogačice z divjimi nadevi in še kakšno slano in sladko dobroto. Veselimo se vašega obiska.
Chika sladoledi

Več informacij

Božanski sladoled, kremastih okusov. Chika je rastlinski sladoled na bazi čičerike, ki ne vsebuje živalskih proizvodov in je primeren za vegane. Razvijamo lastne unikatne okuse, zato je Chika drugačna! Pri tem uporabljamo, naravne in sveže sestavine.
Chika sladoled se proizvaja v okviru zadruge Allium, ki je socialno podjetje in zaposlitveni center, ki zaposluje ranljive skupine.
Nakup naših izdelkov ustvarja trajna delovna mesta in prispeva h grajenju vključujoče družbe.

Nevladne organizacije

z vami na pogačarjevem trgu 4. 6. 2023


Za savo

Več informacij

Skupina Za Savo združuje različne nevladne organizacije in posameznike, združene v prizadevanjih za ohranitev t.i. srednje Save med Ljubljano in Hrastnikom. Gre za edini še ohranjeni daljši prosto tekoči del Save v Sloveniji, vendar želi Holding slovenske elektrarne prav tu zgraditi novo verigo 10 velikih hidroelektrarn. Če upoštevamo že obstoječe hidroelektrarne, bi to pomenilo kar 17 zaporednih jezov od Mavčič do Brežic. Reke Save na tem delu tako ne bi bilo več - ostala bi le še muljasta akumulacijska jezera.
Številne raziskave tako v Sloveniji kot tujini so pokazale negativne vplive hidroelektrarn na okolje in naravo. Naš namen je zato odpreti široko razpravo o škodljivih učinkih hidroelektrarn, obenem pa zagovarjati sonaravnejše rešitve, ki spoštujejo ljudi, lokalne skupnosti in naravo.

Zveza biodinamikov Slovenije

Več informacij

Biodinamika je najbolj ohranitveno kmetijstvo, ker se uporablja za gnojenje samo kompost, ki ga prepariramo s preparati iz kamilice, rmana, regrata, baldrijana, koprive in hrastovega lubja. Čaje iz teh zelišč uporaljamo za krepitev rastlin, dodatno še njivsko preslico. Tudi gnojevko se preparira s temi preparati, ki urejujejo delovanje mineralnih snovi in impulzov planetov (dan za korenio, plod, list, cvet). Zemljo samo bogatimo z mikroorganizmi (preparat gnoj iz roga in preparat po Mariji Thun), ki delujeta tako, da rastlina naredi globoke korenine in tako kljubuje suši. Za zaščito rastlin proti škodljivcem izdelujemo iz njih homeopatska škropiva.

Festival nabiralništva 2023
Prostor zate

Več informacij


Glasbeni program

z vami na pogačarjevem trgu 4. 6. 2023


Mešani pevski zbor Ivan Hribar

Več informacij

Mešani pevski zbor Ivan Hribar prihaja iz Trzina. Zbor je dobil ime po slovitem županu Ljubljane. Ivan Hribar se je rodil prav v Trzinu leta 1851. Zborovodja je Primož Leskovec.
a l l j a

Več informacij

Alja Petric - a l l j a, pevka, pedagoginja in vsestranska raziskovalka, posveča svoje življenje raziskovanju glasbene umetnosti, vodenju individualnih in skupinskih zvokovno-glasbenih delavnic, poučevanju petja in terapevtsktemu delu z zvokom.
Njeno delo sega od interpretacije glasbenega izročila raznolikih kultur, do projektov uglasbene poezije, jazza in sodobnih eksperimentalnih zvočnih performansov. V zadnjem obdobju pozornost usmerja združevanju vokalne umetnosti in akustičnih tradicionalnih glasbil s performansi kjer je v ospredju ustvarjanje čutnih melodičnih ambientov, raziskovanje zvočnosti in atmosferičnost. Navdih pri svojem umetniškem ustvarjanju išče skozi zvočne pokrajine v naravi in vsakodnevno urbano življenje v prestolnici.

Na koncertu vas bo popeljala skozi zvočno potovanje po Prekmurju, s pravkar izdanim albumom Pejsaži Prekmurja, v katerem je združila uglasbljena narečna besedila prekmurskih pesnikov, terenske posnetke narave in lastna doživljanja krajine, v kateri je odraščala.

Lepo vabljeni v slušni svet nevidnega valovanja Pejsažev Prekmurja 4. junija na Pogačarjevem trgu v Ljubljani ob 13.30.


Mija Novak

Več informacij

Mija Novak je akademsko izobražena pianistka, ki se z glasbo ukvarja že od
malih nog. V zadnjih letih se preizkuša tudi v petju ob spremljavi kitare na ulicah Prage in Ljubljane, z repertoarjem, ki zajema predvsem pesmi 60-ih in 70-ih let, ki prihajajo iz Amerike, pa tudi iz Evrope – znani italijanski, francoski, španski komadi, pesmi s področja bivše Jugoslavije, pa še kaj drugega bi se lahko našlo. Nedavno je izdala priredbo Kreslinove pesmi Tvoje jutro, ki si jo
lahko poslušate s klikom na spodnjo povezavo.

Mija bo s svojim glasom osvajala srca 4. junija na Pogačarjevem trgu v Ljubljani ob 17h. Vabljeni!
Magu Ika in skriti gostje

Več informacij

Magu Ika je nabiralec zvokov prostora, proizvedli bomo čuda, ki jih bomo skupaj spletli v ritmične melodije. Predstava brez odra, v kateri smo vsi igralci - bi bil najbližji opis. Tudi če bo oder.
Magu Ika vas bo zabaval od 15 do 16h.
Festival nabiralništva 2023
Prostor zate

Več informacij


Festival nabiralništva 2023
Prostor zate

Več informacij

Sponzorji

ki podpirajo zeleno.Iskrena hvala vsem!
Javno podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice

Več informacij

Brez javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice, d.o.o. (v nadaljevanju: JP LPT d.o.o.) bi težko izvedli naš 1. festival nabiralništva. Zato iskrena hvala za delno sponzorstvo pri najemu Pogačarjevega trga, ter za uspešno sodelovanje z vsemi vašimi zaposlenimi. Se vidimo naslednje leto!

JP LPT d.o.o. izvaja storitve iz dejavnosti vzdrževanja občinskih cest na prostem trgu (cestne zapore, semaforizacije itd.), upravlja s parkirišči na najetih površinah (Gospodarsko razstavišče, ob Linhartovi cesti in v parkirni hiši Kolezija), upravlja s poligonom varne vožnje, avtosejmom in bolšjim trgom. Na dejavnosti urejanja in čiščenja javnih tržnic izvaja drugo dejavnost v okviru izposoje stojnic izven tržnih površin ter izvaja tudi upravljanje s počitniškimi kapacitetami v Kranjski Gori, Barbarigi in Čatežu.

Zaposleni v JP LPT d.o.o. zagotavljajo zanesljivo, varno, okolju prijazno in ekonomsko učinkovito izvajanje GJS in drugih oziroma tržnih dejavnosti. JP LPT d.o.o. je v lastni  mestne občine Ljubljana, tako da iskrena hvala!
Zlati ghee

Več informacij

Zlati Ghee (gi) je kuhano oziroma prečiščeno maslo, kulinarično zlato, ki je nepogrešljivo v različnih tradicionalnih kuhinjah in domovih sveta.
Zapisi o njem segajo več tisoč let v zgodovino, njegovo vsestransko uporabo in številne dobrodejne učinke pa so poznale tudi naše prababice.

Zlati Ghee ima višjo točko dimljenja kot mnoga olja, tako je odličen za pečenje in cvrtje vseh vrst jedi, hkrati pa poglobi in razširi okus pripravljenemu obroku.

Zlati Ghee ustvarjamo povsem ročno. Kuhamo ga v kvarc posodah na ognju Sestava posode omogoča prehod različnim uravnoteženim vibracijam iz prostora (Tesla valovi, glasba, ostale uravnoteženje vibracije raznih orodij in postavitev.) skozi steno posode v samo hrano. (Predvidevamo, da gre za pionirski pristop v svetovnem merilu.)

Sledi ročno vlivanje, zapiranje, nadzorovano hlajenje in nato počitek. Čez nekaj dni nadaljujemo s pregledom lončkov, ki jih ročno oblikujemo v harmonično celostno podobo. Kozarček masla nato nadaljuje s počitkom v uravnoteženem okolju v katerem je tudi nastajal skozi več obogatenih stopenj transformacije.

Ghee–ju zaradi učinkovitosti in univerzalnosti uporabe pravimo tudi zlato olje, saj je v njem zbrana esenca narave, ki jo je podobno kot čebela z našo pomočjo sestavila krava. Izdelki so Demeter in Eko certificirani ter 100% ročno izdelani in pakirani.

Izdelke je podjetje prispevalo za srečelov.
Herba Slovenica

Več informacij

Herba Slovenica je družinsko podjetje, ki izdeluje popolnoma naravne kozmetične izdelke iz 99 % slovenskih surovin. Na stojnici vas bodo pričakali z eko čajnimi mešanicami, tinkturami ter s širokim razponom eko kozmetičnih izdelkov, eko oljnimi parufmi, zeliščnimi blazinami ter blazinami z ajdovimi luščinami in sivko.
Herba Slovenico boste srečali na stojnici, prav tako pa imate možnost zadeti njihove izdelke v festivalskem srečelovu.
Zeliščna kmetija Gorska roža

Več informacij

Na kmetiji pridelujemo zelišča in žita sonaravno – naravi prijazno, brez mineralnih gnojil in škropiv, vse delo poteka ročno.

Z našim načinom pridelave ne pridelamo ogromnih količin zelišč in žit, so pa zato kvalitetna.

V ponudbi imamo nekaj stalnih čajnih mešanic, izdelujemo tudi tinkture, mazila, macerate, različne moke in kaše, ipd. Vsi izdelki so vedno sveže narejeni in v manjših serijah.
Tovarna Organika

Več informacij

Tovarna Organika je spletna trgovina, ki ponuja širok nabor kozmetičnih sestavin, aktivnih kozmetičnih učinkovin, eteričnih in rastlinskih olj ter masel, materiala za izdelavo mil, sveč, razkužil in čistil ter velika izbira embalaže, skratka vse kar potrebujete za izdelavo svoje kozmetike.... Ponujajo tudi končne izdelke kot so hidrolati, mila in izdelki ekološke izdelave. Z nami bodo tudi na stojnici v Ljubljani 4. junija, tako, da lahko naročite online in se oglasite na festivalu za prevzem. Njihove izdelke pa morda zadanete tudi, če nas podprete preko srečelova, ki bo potekal na samem festivalu.
Tiskarna Megaprint

Več informacij

Tiskarna Megaprint nam je omogočila tisk festivalskih tiskovin. Na svoji spletni strani ponujajo širok nabor tiskarskih storitev, od tiska na tekstil, digitalni in offset tisk, lepljenje vozil, UV tisk in grafično oblikovanje. Obiščite jih v Velenju ali se dogovorite za njihove storitve online!
Zeliščarstvo Maršič

Več informacij

Zeliščarstvo Maršič je doniralo izdelke, ki jih boste lahko zadeli v srečelovu. Najlepša hvala! 
Zeliščar IVAN MARŠIČ S Škofljice pri Ljubljani je bil med najuspešnejšimi zeliščarji, ne samo v nekdanji Jugoslaviji in po njej, ampak tudi v evropskem in širšem merilu. To dokazuje na stotine ozdravljenih oseb, ki jim sodobna medicina ni mogla več pomagati in na tisoče ozdravljenih po vsem Balkanu, v Evropi in svetu, ki so sprejeli način zdravljenja po njegovih navodilih. Nihče od bolnikov se ni pritožil, da izdelki niso pomagali. Poleg bolnikov se še danes pogosto obračajo po nasvete tudi strokovnjaki iz raznih oblasti medicine, farmacije in znanih osebnosti.
Domy

Več informacij

Izdelki Domy so del vašega doma že od leta 1987. Gospodinjski pripomočki so narejeni tako, da vam olajšajo gospodinjenje, steklenice in termovke, da ste ves čas dovolj hidrirani. Domy je na dosegu roke v vaši najbližji trgovini. In z vami na vseh vaših poteh.
Curver

Več informacij

V 65 letih je Curver postal sinonim za gospodinjske izdelke za dom in prosti čas. Vse več izdelkov blagovne znamke Curver je iz recikliranih materialov, ki tako pripomorejo k čistejšemu okolju.
Festival nabiralništva 2023
Prostor zate

Več informacij


Sponzorji

besedilo
Festival nabiralništva 2023
Sponzor

Več informacij

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam vel velit nec nibh sagittis pellentesque. Vestibulum ac ultrices lectus. Morbi scelerisque faucibus elit quis efficitur. Fusce accumsan lectus vitae bibendum gravida.
Festival nabiralništva 2023
Sponzor

Več informacij

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam vel velit nec nibh sagittis pellentesque. Vestibulum ac ultrices lectus. Morbi scelerisque faucibus elit quis efficitur. Fusce accumsan lectus vitae bibendum gravida.
Festival nabiralništva 2023
Sponzor

Več informacij

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam vel velit nec nibh sagittis pellentesque. Vestibulum ac ultrices lectus. Morbi scelerisque faucibus elit quis efficitur. Fusce accumsan lectus vitae bibendum gravida.

Predavatelji

besedilo
Festival nabiralništva 2023
Luka Šparl
This is a block of text. Double-click this text to edit it.
Festival nabiralništva 2023
Ime in priimek
This is a block of text. Double-click this text to edit it.
Festival nabiralništva 2023
Ime in priimek
This is a block of text. Double-click this text to edit it.
select
0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino