Okrogla miza: vzdržnostno nabiralništvo

POGAČARJEV TRG, NEDELJA, 4. 6. 2023
Ohranjanje narave: trajnostno nabiralništvo

Tematika okrogle mize

POGAČARJEV TRG, NEDELJA, 4. 6., oB 12. uri
V okviru 1. festivala nabiralništva bo potekala okrogla miza na temo trajnostnih/vzdržnostnih vidikov nabiralništva in obiskovanja narave. Z njo želimo približati in opozoriti na pomen primernega izkoriščanja narave in nabiranja darov narave, na način, da je naš vpliv na naravo kar najmanjši.

Da je slednje izvedljivo je izjemnega pomena upoštevanje bontona dela z naravo, etično ravnanje posameznic in posameznikov, ko gre za nabiranje darov iz narave, ter nenazadnje tudi ustrezen nadzor v naravi ter sistem izobraževanja, ki naj ponudi osnovne standarde in znanja, ki jih mora upoštevati in osvojiti vsak nabiralec.

Osrednje točke okrogle mize bodo:
- dobre prakse v nabiralništvu
- vloga nadzora in omejitev v nabiralništvu ter birokratske omejitve
- nabiralništvo v izobraževalnem sistemu

Okrogla miza bo potekala v nedeljo, dne 4. 6. 2023, ob 12. uri na glavnem prireditvenem prostoru na Pogačarjevem trgu. 

Strokovno predavanje

POGAČARJEV TRG, NEDELJA, 4. 6., oB 11.00 uri
Uvod v okroglo mizo bo strokovno predavanje na temo VZDRŽNOSTNEGA nabiralništva. 

Predstavljene bodo izkušnje z nabiralništvom v lastniških gozdovih na območju Janč in pogled možnega reševanja omenjene problematike.

Predaval bo Matjaž Levičar.

Vabljeni k udeležbi na strokovnem predavanju in okrogli mizi. Vsak posameznik lahko predlaga konkretne pobude in sodeluje v diskusiji o varovanju naše narave.

Sodelujoči


Na okrogli mizi bodo sodelovali strokovnjaki iz različnih področij, ki se dotikajo nabiralništva:
dr. Katarina Groznik Zeiler, v. d. generalne direktorice na Ministrstvu za naravne vire in prostor, Direktorat za naravo
mag. Primož Marolt, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Inšpektorat za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo
- dr. Janko Rode, zeliščar, predstavil bo nabiralniški bonton in omejitve pri nabiranju rastlin/gob
- Matjaž Levičar, čebelar in lastnik gozda, strokovni predavatelj
- Luka Šparl, mikolog in naravovarstvenik, predstavil bo etični in kulturni vidik nabiralništva
Regrat

Sodeluj v ustvarjanju programa

Sponzorji

Pri organizaciji 1. festival nabiralništva ste nam v veliko pomoč sponzorji, ki vam v okviru festivalskega dogajanja nudimo širok nabor vsebinskega in marketinškega sodelovanja. S klikom na spodnjo povezavo boste vzpostavili stik z nami in podprli širjenje vsebin poznavanja in varovanja naše lokalne narave.
želim podpreti 1. festival nabiralništva

Razstavljalci

Sprejemamo ponudbe za stojnice na Pogačarjevem trgu na osrednjem dogodku Festivala nabiralništva. Stojnica bo na voljo 4. junija od 9. do 19. ure. Dobrodošli gostinci, NVO, nabiralci in drugi razstavljalci z izdelki iz divje hrane in vsebinami ohranjanja okolja. Oglasite se nam s klikom na spodnji gumb.
na festivalu Želim imeti stojnico 

Prostovoljci

Najpomembnejši del organizacije festivala nabiralništva predstavljate prostovoljci. Pomoč prostovoljcev nam bo dobrodošla pred začetkom festivala in na samem kraju dogodka v Ljubljani 4. junija. Če pa bi se želel/a pridružiti že prej in biti del organizacije od začetka do konca ter s tem spoznati celotno strukturo festivala, se nam javi zdaj.
Želim postati prostovoljka/ec
0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino